Menu

morris-observatory-06

The Observatory

, October 3, 2015

morris-observatory-02

The Observatory is a land-art piece by Robert Morris located in Flevoland, in the Netherlands. The first version of the project was created by the artist in 1971 for the open air exhibition “Sonsbeek buiten de perken” (“Sonsbeek out of bounds”) and built in the dunes near Velsen.

The Observatory consists of two concentric earth mounds (the exterior measuring a diameter of 71 m) crossed by three V-span openings and divided by a ditch. The interior circle is made by a wood structure which supports earth covered in grass and includes four openings, one of them being the entry. Coming through a triangle-shaped tunnel it is possible to get through the exterior circle right through the middle of the land-art work through the East-West axe. The other three openings in the central circle are oriented in order to frame the sunrise in some specific times of the year. The middle steel visor shows the sunrise at the equinoxes. On the northest and southest sides of the circles are two stone wedges, through which the sunrise on the 21 June and on the 21 December are visible.

morris-observatory-01